Monthly Archives: February, 2023

Carrefour România, Fundația Carrefour din Franța și Fundația WorldSkills România lansează proiectul Education for Sustainable Cooking

February 27th, 2023 Posted by Uncategorized 0 thoughts on “Carrefour România, Fundația Carrefour din Franța și Fundația WorldSkills România lansează proiectul Education for Sustainable Cooking”

Carrefour România, Fundația Carrefour din Franța și Fundația WorldSkills România lansează proiectul „Education for Sustainable Cooking”

  • Proiect adresat elevilor și profesorilor din învățământul profesional și tehnic;
  • Peste zece școli din țară, alături agenți economici local, vor lua parte la prima ediție;
  • Inițiativa urmărește dezvoltarea și implementarea în școli a unei noi discipline de studiu privind reducerea risipei alimentare, prin gătit și consum responsabil;
  • Profesorii care vor preda această nouă disciplină vor participa la un program intensiv de pregătire în domeniul gastronomiei sustenabile;
  • Elevii pasionați de acest domeniu vor putea reprezenta România la olimpiadele fundației WorldSkills de meserii – etapele naționale, europene și internaționale.

Carrefour România și Fundația WorldSkills România, cu sprijinul Fundației Carrefour din Franța, lansează Education for Sustainable Cooking, un proiect adresat elevilor și profesorilor din învățământul profesional și tehnic. Prin intermediul acestui proiect, o nouă disciplină de studiu va fi introdusă în licee de alimentație publică, pentru formarea viitorilor profesioniști din România, în acord cu principiile și practicile gastronomiei sustenabile. Noua disciplină va îmbina noțiuni teoretice cu sesiuni de practică în cadrul restaurantelor și firmelor de catering partenere.

„Studierea și practicarea gastronomiei sustenabile sunt importante pentru că ne ajută să înțelegem beneficiile alegerii alimentelor locale și de sezon. Aceste alimente sunt mai sănătoase, au un impact mai mic asupra mediului și contribuie la reducerea risipei alimentare, la crearea unei culturi a alimentației responsabile și durabile, dar și la promovarea unor practici mai bune în ceea ce privește alegerea, pregătirea și servirea alimentelor.”, a declarat Victor Dumitrache, Program Director, WorldSkills România.

„Alimentația sănătoasă este încorporată în nucleul modelului nostru de afaceri, în timp ce acțiunile concrete de reducere a risipei alimentare şi grija pentru utilizarea cât mai eficientă a resurselor fac parte din rândul preocupărilor noastre zilnice. Ne bucurăm că prin Education for Sustainable Cooking, alături de partenerii noştri din WorldSkills România şi cu suportul colegilor din Fundația Carrefour Franța, cărora le mulțumim pentru implicare, avem ocazia să promovăm aceste principii şi în rândul elevilor.” a declarat Alina Gamauf, Membru în Comitetul Executiv, Carrefour România.

Proiectul va fi demarat cu o pregătire aprofundată a cadrelor didactice, care va avea loc în perioada mai – iunie 2023, după selecția şcolilor partenere și va fi susținut de către un expert în domeniul gastronomiei sustenabile. Astfel, începând cu anul școlar 2023-2024 elevii vor studia noua disciplină de gastronomie sustenabilă, sub îndrumarea profesorilor și a specialiștilor din restaurantele și firmele de catering partenere.

Prin intermediul proiectului Education for Sustainable Cooking vor fi create, totodată, zece Centre de Excelență în domeniul gastronomiei sustenabile, în cadrul liceelor de specialitate, unde elevii, sub coordonarea profesorilor, au acces la resurse pentru activități practice de formare și curriculum aliniat la nevoile din industrie și la standardele internaționale din domeniu. În mod prioritar, va fi urmărit parcursul elevilor, cu un accent deosebit pe dezvoltarea competențelor necesare și pregătirea pentru integrarea pe piața muncii.

Proiectul își are finalitatea în Olimpiada Națională WorldSkills de Bucătari, bazată exclusiv pe probe practice de concurs din domeniul gastronomiei sustenabile. Rolul olimpiadei este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională și de a sublinia  importanța acestor meserii pentru sănătatea societății și evidenția valoarea profesioniștilor din acest domeniu.

Școlile se pot înscrie în proiect în perioada 27 februarie – 12 martie 2023, prin completarea formularului disponibil la: https://rb.gy/p4l9vm

Prima Olimpiada WorldSkills de Cofetărie și Brutărie din România a avut loc la Cluj-Napoca

February 27th, 2023 Posted by Uncategorized 0 thoughts on “Prima Olimpiada WorldSkills de Cofetărie și Brutărie din România a avut loc la Cluj-Napoca”

În perioda 16-17 februarie 2023, în Cluj-Napoca, s-a desfășurat prima Olimpiadă WorldSkills de Cofetărie și Brutărie, o premieră în țara noastră și o dovadă că tinerii pasionați de ceea ce fac pot ajunge să facă performanță indiferent de domeniul de carieră ales.

Olimpiada, derulată după formatul WorldSkills și recunoscută de Ministerul Educației din România, a fost organizată și găzduită de Puratos și Bakery School România (singura școală în sistem dual din România dedicată industriei brutăriei și patiseriei), alături de Liceul Tehnologic Marin Grigore Năstase, Tărtășești, Dâmbovița, și Liceul Tehnologic Nr.1, Cluj-Napoca, și cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

„Am înființat această școală în 2020, în plină pandemie, pentru a ajuta industria cu forță de muncă calificată, dar și pentru a da o șansă copiilor din comunități defavorizate să aibă o meserie, un viitor. Mare parte dintre elevii noștri vin din medii vulnerabile, din familii monoparentale și cu posibilități foarte limitate. Felul în care au evoluat în cei 3 ani de liceu este impresionant și suntem mândri de ei. Rezultatele lor la această competiție sunt o dovadă palpabilă a evoluției lor și o garanție că vor avea un viitor frumos în specializarea pe care și-au ales-o”, a declarat Gabriela Bereș, country manager pentru Europa Centrală și de Est, Puratos.

22 de elevi de la șase licee din țară, cei mai buni viitori brutari și cofetari din România, au participat vineri, 17 februarie, la această olimpiadă care a constat în câte două probe pentru specializările cofetărie și brutărie.

Bazată pe probe exclusiv practice pentru cele două specialități – brutărie și cofetărie-patiserie – și pe un juriu extern format din experți români și belgieni, care au asigurat imparțialitatea și neutralitatea evaluării competitorilor, olimpiada este înscrisă în Calendarul Activităților Educative  Județene (CAEJ Cluj 2023), aprobat I.Ș.J. Cluj, nr. 10812/1/15.12.2022, poziția 77.

Aceasta a început cu probele pentru Cofetărie-Patiserie, unde elevii au avut de realizat un tort aniversar și opt monoporții, rețeta fiind la alegere. La specializarea Brutărie, proba a constat în realizarea unui colac de sărbătoare, a unei pâini împletite în trei și patru fitile și a cornurilor bicolore cu umplutură.

Rezultatele la secțiunea Cofetari-Patiseri sunt:

  • Locul I – Elena Cătălina Neagu și Mădălina Corina Stoican, Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, Tărtăsesti, Dâmbovița
  • Locul al II-lea – Andreea Ștefania Rusu și Daniela Georgiana Burlan, Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, Tărtăsesti, Dâmbovița
  • Locul al III-lea – Simion Darius Cătălin Todea și Rebeca Florentina Coroian, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan”, Cluj-Napoca

Rezultatele la secțiunea Brutari sunt:

  • Locul I – Mihai Alexandru Stoica și Ioana Niță, Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, Tărtăsesti, Dâmbovița
  • Locul al II-lea – Denisa Măi-Mihai și Adelina Gheorghiu, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Iași
  • Locul al III-lea – Andrei Gabriel Filiaș și Gabriel Adrian Mihai, Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, Tărtăsesti, Dâmbovița

Elevii din echipele câștigătoare au primit o trusă profesională cu ustensile de bază pentru meseria pe care și-au ales-o și, de asemenea, vor beneficia de stagii de pregătire intensivă în străinătate, sub îndrumarea unor experți de talie internațională, pentru a reprezenta România la Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills 2023, ce va avea loc în perioada 5 – 9 septembrie 2023 în Gdansk, Polonia.

„Ne bucurăm că am reușit să implementăm și în România formatul de competiții WorldSkills de meserii, astfel încât să le putem oferi tinerilor pasionați de meseria pe care o fac atât posibilitatea de a atinge cel mai înalt nivel de performanță, prin șansa pe care o au de a reprezenta România la olimpiadele europene și internaționale WorldSkills, dar mai ales posibilitatea de a promova meseriile și programele de formare profesională și de a arata întregii societăți cât de departe poți ajunge profesional dacă îți urmezi cu dedicare și profesionalism vocația. Încurajăm toate organizațiile publice și private din România să își îndrepte atenția către educație, pentru că acesta este singurul instrument prin care putem investi cu adevărat în viitorul nostru ca societate.”, a precizat Victor Dumitrache, Director Programe, WorldSkills Romania

Liceele participante la această primă ediție au fost: Liceul Tehnologic Marin Grigore Năstase, Tărtășești – Dâmbovița; Colegiul Economic Virgil Madgearu, Iași; Liceul Tehnologic Nr.1, Cluj-Napoca; Școala Specială Profesională Samus, Cluj-Napoca; Colegiul Tehnic Raluca Ripan, Cluj-Napoca; Colegiul Tehnic Emil Negruțiu, Turda.  Bakery School a fost reprezentată de două echipe de câte doi copii pentru fiecare specializare.

„Le dorim succes pe mai departe tuturor participanților de la această ediție a olimpiadei, dar și tinerilor care cred în visurile lor și merg mai departe pentru a și le realiza!”, a adăugat Victor Dumitrache, Director Programe, WorldSkills Romania.

Prima Olimpiadă WorldSkills de Tehnologia Modei din România, derulată la Lugoj în perioada 6-7 februarie 2023

February 27th, 2023 Posted by Uncategorized 0 thoughts on “Prima Olimpiadă WorldSkills de Tehnologia Modei din România, derulată la Lugoj în perioada 6-7 februarie 2023”

• La olimpiadă au participat elevi din cinci orașe din țară de la licee cu profil tehnic, domeniul de industrie textilă şi pielărie.
• Juriul care a evaluat competitorii, format din experți francezi și români.
• Olimpiada, derulată după formatul WorldSkills și recunoscută de Ministerul Educației din România, a fost găzduită și organizată de Liceul Tehnologic Valeriu Braniște, cu sprijinul companiei Enira Trading, al Primăriei Lugoj și al Inspectoratului Școlar Județean Timiș.

Olimpiada pilot, la care au participat 11 elevi, a cuprins două probe practice – prima proba a fost cunoscută de participanți cu mai multe timp înainte și a constat în executarea unei fuste clasice, urmând o documentație tehnică detaliată, iar cea de-a doua, o probă surpriză de creație, a fost dezvăluită abia după finalizarea primei probe de lucru.

În prima zi a olimpiadei, elevii competitori s-au familiarizat cu spațiul de competiție și cu echipamentele, sub îndrumarea profesorilor coordonatori și a juriului. Cele cinci licee de profil din care provin elevii și profesorii implicați sunt:
– București, Colegiul Tehnic Gh. Asachi;
– Deta, Timiș, Liceul Tehnologic Sf. Nicolae;
– Fălticeni, Suceava, Colegiul Tehnic M. Băcescu;
– Lugoj, Timiș, Liceul Tehnologic Valeriu Braniște;
– Tufeni, Olt, Liceul Tehnologic Tufeni.

Participarea experților internaționali, delegați de WorldSkills Franța pentru a face parte din juriul olimpiadei, a fost facilitată prin proiectul Erasmus+ EGPIVET – Exchange of Good Practices in the Implementation of VET Competitions.

În urma probelor de concurs, a sesiunilor de prezentări ale produselor făcute de elevi în fața juriului și a sesiunilor de evaluare intermediare și finale, pe baza unor criterii clare, obiective și transparente, clasamentul olimpiadei este următorul:
– Locul I – Gabi-Mădălin Drăgănescu, Liceul Tehnologic Valeriu Braniște, Lugoj;
– Locul al II-lea – Naomi Lavinia Cărăbaș, Liceul Tehnologic Valeriu Braniște, Lugoj;
– Locul al III-lea – Sabrina Stere, Colegiul Tehnic Gh. Asachi, București;
– Locul al III-lea – Marina Elena Huza, Colegiul Tehnic M. Băcescu, Fălticeni;
– Mențiune – Andrei Stamate, Colegiul Tehnic Gh. Asachi, București.

Olimpiada WorldSkills de Tehnologia Modei este o activitate educațională desfășurată în premieră în România, care oferă elevilor oportunități pe piața internațională a muncii, dar care are și menirea de a elimina stereotipurile și prejudecățile cu privire la meseriile din domeniul de industrie textilă şi pielărie. Aceasta face parte dintr-o serie de opt olimpiade de meserii organizate în România, în perioada ianuarie – martie 2023, pentru pregătirea elevilor și încurajarea lor de a participa la olimpiade internaționale de bucătari, ospătari, tehnologia modei, brutări, cofetari mecanici auto, cosmetică și înfrumusețare și coafor-stilist. Rolul competițiilor WorldSkills este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională și de a ne aminti tuturor cât de importante sunt meseriile în societate, atât din punctul de vedere al parcursului profesional al individului, cât și din cel al contribuției aduse în economie.

Olimpiadele WorldSkills în România, recunoscute de Ministerul Educației, sunt organizate de școlile participante în colaborare cu mediul de afaceri local și cu suportul inspectoratelor școlare județene.

Calendarul olimpiadelor WorldSkills care au loc în 2023 este:
– 25-26 ianuarie, Slănic Moldova – Olimpiada de Bucătari și Ospătari (organizată de Colegiul N.V. Karpen, Bacău, și găzduită de Complex Panoramic Slănic Moldova și Hotel Dobru);
– 6-8 februarie, Lugoj – Olimpiada de Tehnologia Modei (organizată și găzduită de Liceul Tehnologic Valeriu Braniște);
– 16-18 februarie, Cluj-Napoca – Olimpiada de Brutari și Cofetari Patiseri (organizată de găzduită de Puratos Innovation Center);
– 15-19 martie, București – Olimpiada de Coafor-Stilist (organizată și găzduită de Colegiul UCECOM Spiru Haret);
– 15-19 martie, București – Olimpiada de Cosmetică și Înfrumusețare (organizată și găzduită de Liceul Tehnologic Dragomir Hurmuzescu);
– 15-19 martie, București – Olimpiada de Mecanici Auto (oranizată de Colegiul Tehnic Carol I și găzduită de Porsche Inter Auto Romania).

Prima Olimpiadă WorldSkills de Bucătari și Ospătari din România, derulată la Slănic Moldova în perioada 24-26 ianuarie 2023

February 27th, 2023 Posted by Uncategorized 0 thoughts on “Prima Olimpiadă WorldSkills de Bucătari și Ospătari din România, derulată la Slănic Moldova în perioada 24-26 ianuarie 2023”

Prima Olimpiadă WorldSkills de Bucătari și Ospătari din România, derulată la Slănic Moldova în perioada 24-26 ianuarie 2023, adresată elevilor care se pregătesc pentru o carieră în domeniul gastronomiei

• Olimpiada a avut un juriu internațional, din acesta făcând parte 5 experți belgieni de talie internațională
• Olimpiada, derulată după formatul WorldSkills și recunoscută de Ministerul Educației din România, a fost organizată de Colegiul N.V. Karpen, Bacău, și Liceul Tehnologic Meserii și Servicii, Buzău, cu sprijinul și implicarea Hotel Dobru și Complex Panoramic din Slănic Moldova, județul Bacău

Parte din proiectul Erasmus Plus Exchange of Good Practices in the Implementation of VET Competitions, Olimpiada, la care participă elevi de liceu și școli profesionale, este bazată exclusiv pe probe practice de concurs, evaluate de un juriu internațional format din experți din Belgia și profesori de specialitate din cadrul liceelor implicate, pregătiți în stagii de formare derulate în Franța.

Lista câștigătorilor este mai jos:
Concurs bucătar
Locul 1
MISĂILĂ GEORGEL MIREL, Liceul Tehnologic Meserii și Servicii, Buzău, jud. Buzău
Prof. coord. Daniel Negoiță

Locul II
DOBRE CARMEN ELENA, Liceul Tehnologic Meserii și Servicii, Buzău, jud. Buzău
Prof. coord. Daniel Negoiță

Locul III
DUMITRAȘCU ANDREEA, Liceul Tehnologic Meserii și Servicii, Buzău, jud. Buzău
Prof. coord. Daniel Negoiță

Mențiune
MOISEI IONUȚ, Colegiul Economic Ion Ghica, Bacău, jud. Bacău
Prof. coord. Manuela Bordeian

Concurs ospătar
Locul I
RĂUȚĂ DRAGOȘ, Colegiul N.V. Karpen, Bacău, jud. Bacău
Prof. coord. Doina Nechitoi și Daniela Dimitriu

Locul II
DEMȘA MARTINA, Colegiul N.V. Karpen, Bacău, jud. Bacău
Prof. coord. Doina Nechitoi și Daniela Dimitriu

Locul III
BÎRGĂOANU PETRIȘOR, Colegiul N.V. Karpen, Bacău, jud. Bacău
Prof. coord. Doina Nechitoi și Daniela Dimitriu

Mențiune
CHIȘCĂ MIHAI VALENTIN, Liceul Tehnologic Meserii și Servicii, Buzău, jud. Buzău
Prof. Constanța Marin

Olimpiada este o activitate educațională în premieră în România, care oferă elevilor oportunități pe piața internațională a muncii, dar care are și menirea de a elimina stereotipurile și prejudecățile cu privire la meseriile din domeniul gastronomiei. Rolul competițiilor WorldSkills este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională și de a ne aminti tuturor cât de importante sunt meseriile în societate.

Olimpiada WorldSkills de Bucătari și Ospătari din România, derulată la Slănic Moldova, este parte dintr-o serie de 8 olimpiade pe care Fundația WorldSkills România le derulează în perioada ianuarie – martie 2023.

Calendarul competiții WorldSkills care au loc în 2023 este:
• 6-8 februarie, Lugoj – Olimpiada de Tehnologia Modei (găzduită de Valeriu Braniște)
• 16-18 februarie, Cluj-Napoca – Olimpiada de Brutari și Cofetari Patiseri (găzduită de Puratos Innovation Center)
• 15-19 martie, București – Olimpiada de Coafor-Stilist (găzduită de UCECOM Spiru Haret)
• 15-19 martie, București – Olimpiada de Cosmetică și Înfrumusețare (găzduită de Liceul Tehnologic Dragomir Hurmuzescu)
• 15-19 martie, București – Olimpiada de Mecanici Auto (găzduită de Porsche București Nord)

Peste 300 de elevi din nouă licee de telecomunicații vor studia din toamnă Rețele de Fibră Optică

February 14th, 2023 Posted by Uncategorized 0 thoughts on “Peste 300 de elevi din nouă licee de telecomunicații vor studia din toamnă Rețele de Fibră Optică”

Peste 300 de elevi de la nouă licee de telecomunicații din toată țara vor studia începând din toamnă Rețele de Fibră Optică, în cadrul proiectului Experți și Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații.

  • Cele nouă licee de profil vor beneficia de dotarea laboratoarelor cu echipamente necesare creării de rețele, unde elevii vor învăța să joncționeze fibră optică.
  • Noua disciplină, Rețele de Fibră Optică, este în curs de avizare la Ministerul Educației, iar 12 profesori de telecomunicații din cele nouă licee se pregătesc săptămâna aceasta la București pentru a preda începând din toamnă această disciplină la clasă.
  • Dotarea laboratoarelor și programul de formare adresat profesorilor sunt oferite de AFOR – Asociația de Fibră Optică din România în parteneriat cu Fundația WorldSkills România.

Prin proiectul Experți și Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații, AFOR – Asociația de Fibră Optică din România și Fundația WorldSkills România își doresc să pregătească o noua generație de profesioniști în domeniul telecomunicațiilor, cu competențe aprofundate în rețele de fibră optică.

Fibrele optice și rețelele de fibră optică sunt esențiale în lumea de astăzi. Acestea permit transmiterea rapidă și eficientă a datelor, imagini și sunete în întreaga lume. În comparație cu alte forme de transmisie a datelor, cum ar fi cablurile de cupru sau transmisia prin radio, fibrele optice oferă o lățime de bandă mult mai mare și o pierdere mult mai mică a semnalului. Acest lucru înseamnă că aceste rețele pot transmite cantități mari de date la viteze extrem de rapide, făcând posibile aplicații precum streaming video în timp real, aplicații de gaming online și interacțiunea video în timp real. Aceste tehnologii au transformat modul în care comunicăm și interacționăm la nivel global și sunt cruciale pentru dezvoltarea continuă a societății digitale.

Cornel Bărbuț, Vicepreședinte AFOR – Asociația de Fibră Optică din România

Prin proiectul Experți și Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații, partenerii creează nouă Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații, în cadrul liceelor de specialitate, în care elevii au acces la profesori aliniați la standardele internaționale din domeniu, resurse pentru activități practice de formare și curriculum aliniat la nevoile din industrie, cu focus pe dezvoltarea competențelor necesare la acest moment în industrie.

Cele nouă licee participante acoperă toate regiunile țării:

  • Colegiul N.V. Karpen, Bacău
  • Colegiul Tehnic De Poștă Și Telecomunicații Gheorghe Airinei, București
  • Colegiul Tehnic De Comunicații Augustin Maior, Cluj-Napoca
  • Liceul Tehnologic De Electrotehnică Și Telecomunicații, Constanța
  • Liceul Tehnologic Transilvania, Deva
  • Liceul Tehnologic De Electronică Și Telecomunicații Gheorghe Mârzescu, Iași
  • Colegiul Tehnic George Barițiu, Baia Mare
  • Liceul Tehnologic Domnul Tudor, Drobeta Turnu Severin
  • Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu, Timișoara

AFOR face un apel către companiile din telecomunicații de a sprijini cele nouă licee cu stagii de practică pentru elevi și cu dotarea necesară laboratoarelor pentru construirea rețelelor de fibră optică. Momentan, proiectul este inițiativa privată a AFOR și a Fundației WorldSkills România și este realizat integral cu finanțare privată.

Cornel Bărbuț, Vicepreședinte AFOR – Asociația de Fibră Optică din România

Proiectul se va finaliza în iunie 2024 cu Olimpiada Națională WorldSkills de Rețele de Telecomunicații, bazată exclusiv pe probe practice de concurs. Rolul olimpiadei este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională în domeniul telecomunicații și de a ne aminti tuturor cât de importante sunt telecomunicațiile pentru societatea noastră și cât de valoroși sunt profesioniștii din acest domeniu.

Copyright © 2020 Worldskills Romania. All rights reserved. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Politica de cookies

Thanks to QuestionPro's generosity, we now have survey software that powers our data intelligence.