Monthly Archives: November, 2023

Educație pentru Gastronomie Sustenabilă, în scolile din România

November 28th, 2023 Posted by Uncategorized 0 thoughts on “Educație pentru Gastronomie Sustenabilă, în scolile din România”

Educație pentru Gastronomie Sustenabilă, în scolile din România

Săptămâna trecută a avut loc cea de-a doua întâlnire de mentorat și schimb de bune practici din cadrul proiectului #EducațiepentruGastronomieSustenabilă. La aceasta au participat profesorii de specialitate și directorii din liceele de profil care, în anul școlar 2023-2024, implementează la clasă noua disciplină de #gastronomiesustenabilă dezvoltată în proiect și avizată la nivelul inspectoratelor județene drept CDL (curriculum în dezvoltare locală). Invitat special la această întâlnire a fost Florin Kiss, Executive Chef.

Prin proiectul Educație pentru Gastronomie Sustenabilă, Fundația WorldSkills România, Carrefour România și Fundația Carrefour din Franța introduc competențe de dezvoltare durabilă și competențe „verzi” în pregătirea de specialitate a elevilor din domeniul Alimentație Publică. În anul școlar curent, peste 1.000 de elevi beneficiază de proiect.

Studiul practicilor de gastronomie sustenabilă îi ajută pe elevi la dezvoltarea unei mentalități ecologice și responsabile, precum și la creșterea gradului de conștientizare a impactului pe care alegerile alimentare – de la aprovizionare, preparare și până la gestionarea deșeurilor alimentare – îl au asupra mediului și asupra sănătății noastre.

WSRo, prezentă la vizita de studiu realizată de Ministerul Educației din Turcia în România

November 21st, 2023 Posted by Uncategorized 0 thoughts on “WSRo, prezentă la vizita de studiu realizată de Ministerul Educației din Turcia în România”

WSRo, prezentă la vizita de studiu realizată de Ministerul Educației din Turcia în România

Săptămâna trecută, pe 15 noiembrie, Fundația WorldSkills România a fost inclusă în programul vizitei de studiu realizate de o delegație a Ministerului Educației din Turcia.

În cadrul întâlnirii au fost împărtășite bune practici în asigurarea calității în învățământul profesional și tehnic (ÎPT).

Colegul nostru, Victor Dumitrache, a prezentat:
– Rolul competițiilor #worldskills în promovarea meseriilor și a învățământului profesional și tehnic și rezultatele obținute în România;
– Proiectul Educație pentru #gastronomiesustenabilă, implementat alături de Carrefour România și Fundația Carrefour din Franța, ca model integrat de asigurare a calității în ÎPT prin:
✔️ formarea continuă a profesorilor de specialitate;
✔️ dezvoltarea și implementarea de curriculum „verde” în școli, în domeniul Alimentație Publică;
✔️ crearea unei comunități de schimb de bune practici pentru profesorii de specialitate;
✔️ promovarea excelenței în meserii și a ÎPT prin competiții de meserii bazate exclusiv pe probe practice.

Întâlnirea a fost organizată de Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT) la Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” din Brănești.

Ne bucurăm că am putut fi parte a acestui eveniment și le mulțumim gazdelor și organizatorilor pentru invitație!

Cătălin Tișcă, cel mai mare punctaj la competiția Națională WorldSkills de Meserii din Belgia

November 20th, 2023 Posted by Uncategorized 0 thoughts on “Cătălin Tișcă, cel mai mare punctaj la competiția Națională WorldSkills de Meserii din Belgia”

Cătălin Tișcă, cel mai mare punctaj la competiția Națională WorldSkills de Meserii din Belgia

Cătălin Tișcă, elev la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” din Brașov, a obținut cel mai mare punctaj în cadrul Startech`s Days 2023 – Competiția Națională WorldSkills de Meserii din Belgia (11-16 noiembrie), secțiunea Web Development. Startech`s Days 2023 a adus la un loc 180 de competitori din 10 țări pentru a concura în 28 de meserii, precum și 200 de experți și membri ai juriului.

După rezultate remarcabile obținute atât în toamnă, la EuroSkills 2023Gdansk, cât și acum, Cătălin se pregătește intens pentru competiția internațională – WorldSkills Lyon 2024.

Astfel, în perioada 25 noiembrie – 1 decembrie, Cătălin, îndrumat de ing. Alexandru Podariu, The KPI Institute, și Manuela Șerban, profesor de informatică la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil”, va participa la competiția WorldSkills Asia Abu Dhabi 2023.

„Participarea la Startech’s Days fost o experiență plină de învățături și oportunități de socializare cu experți, concurenți, organizatori și reprezentanți ai mediului de afaceri și de educație din opt țări. Probele, elaborate folosind procedura internațională de competiție WorldSkills, au fost practice și destul de complexe din punctul de vedere al dificultății. Pe lângă faptul că sunt mult mai pregătit pentru următoarele competiții, am reușit să-mi formez prieteni noi. Abia aștept noua experiență de învățare și dezvoltare a mea din Abu Dhabi!”, a spus Cătălin.

Participarea în aceste competiții este cofinanțată prin programul Erasmus+, Acreditarea Erasmus VET nr. 2023-1-RO01-KA121-VET-000146889 deținută de Fundația WorldSkills Romania.

Felicitări și mult succes în continuare!

WorldSkills România participă la EDU DUAL, ediția a II-a

November 17th, 2023 Posted by Uncategorized 0 thoughts on “WorldSkills România participă la EDU DUAL, ediția a II-a”

WorldSkills România participă la EDU DUAL, ediția a II-a

 

În perioada 17-18 noiembrie, WorldSkills România participă la cea de-a doua ediție a EDU DUAL, conferința dedicată dezvoltării învățământului profesional dual în România. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov, Camera de Comerț Elveția – România și Universitatea Transilvania din Brașov.

Pe data de 17 noiembrie, reprezentantul WorldSkills România, Mihail Cazacu, în panelul dedicat, vorbește despre rolul pe care digitalizarea îl are în consolidarea învățământului profesional dual din România.

Invitați speciali la această conferință sunt specialiști din țări în care învățământul în sistem dual este foarte dezvoltat, inclusiv ruta completă, liceu – universitate, dar și în cel al meșteșugurilor și micilor manufacturi, respectiv Elveția și Germania.

3 elevi români participă la Competiția Națională WorldSkills de Meserii din Belgia

November 15th, 2023 Posted by Uncategorized 0 thoughts on “3 elevi români participă la Competiția Națională WorldSkills de Meserii din Belgia”

3 elevi români participă la Competiția Națională WorldSkills de Meserii din Belgia

 

Prin intermediul WorldSkills România, țara noastră este reprezentată în perioada 11-16 noiembrie la Startech`s Days 2023 – Competiția Națională WorldSkills de Meserii din Belgia.

Urăm succes echipei României!

WEB DEVELOPMENT
Competitor: Catălin Tișcă, Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil” din Braşov
Expert: Ing. Alexandru Podariu, The KPI Institute

HAIRDRESSING
Competitor: Bianca Elena Rădună, Colegiul Ucecom „Spiru Haret” din București
Expert: Prof. Gabriel Biță, Colegiul Ucecom „Spiru Haret” din București
Competitor: Andreea Denisa Matei, Colegiul Ucecom „Spiru Haret” din București
Expert: Prof. Rodica Sandu, Colegiul Ucecom „Spiru Haret” din București

Startech’s Days este un eveniment anual al WorldSkills Belgium care promovează competențele profesionale. Scopul evenimentului este de a inspira tinerii să aleagă Învățământul Profesional și Tehnic. De asemenea, evenimentul oferă și vizitatorilor ocazia de a vedea numeroasele oportunități pe care le oferă acesta pentru dezvoltarea personală și profesională.

Participarea echipei României în această competiție este cofinanțată prin programul Erasmus+, Acreditarea Erasmus VET nr. 2023-1-RO01-KA121-VET-000146889 deținută de Fundația WorldSkills România.

Elaborarea Standardului de Pregătire Profesională pentru calificarea Grădinar Urban

November 7th, 2023 Posted by Uncategorized 0 thoughts on “Elaborarea Standardului de Pregătire Profesională pentru calificarea Grădinar Urban”

Elaborarea Standardului de Pregătire Profesională pentru calificarea Grădinar Urban

Ministerul Educației, prin CNDIPT (Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic), susține demersul strategic al Centrului de Excelență în Înverzire Urbană pentru dezvoltarea calificării de Grădinar Urban.

În perioada 6-7 noiembrie 2023, în București, România, CNDIPT organizează o întâlnire de lucru pentru elaborarea Standardului de Pregătire Profesională al noii calificări de Grădinar Urban. Din grupul de lucru fac parte patru profesioniști, de la companii și asociații profesionale din domeniu, patru experți VET și reprezentanți ai CNDIPT, opt profesori de specialitate de la șase licee și doi reprezentanți WorldSkills România.

Începând cu anul școlar 2024-2025, Liceul Tehnologic “Cezar Nicolau” din Brănești, Ilfov, își propune introducerea în oferta educațională a noii calificări de Grădinar Urban.

Evaluare de tip PISA în învățământul profesional și tehnic

November 6th, 2023 Posted by Uncategorized 0 thoughts on “Evaluare de tip PISA în învățământul profesional și tehnic”

Evaluare de tip PISA în învățământul profesional și tehnic

WorldSkills colaborează cu OCDE pentru a contribui la dezvoltarea unui instrument de evaluare internațional, aplicat la scară largă și dedicat programelor de educație și formare profesională (VET).

Proiectul se bazează pe inițiativa PISA a OCDE, care furnizează date comparative de zeci de ani cu privire la performanța elevilor de la nivel școlar pentru a ajuta țările să impulsioneze reforma educațională.

Pe 25 septembrie 2023, Andreas Schleicher, directorul OECD pentru Educație și Abilități, a avut o intervenție în cadrul WorldSkills General Assembly, derulat în Dublin, unde a discutat despre modul în care WorldSkills sprijină învățământul profesional și tehnic și despre inițiativa OECD cu privire la evaluarea internațională VET de tip PISA, la care WorldSkills a fost invitată să colaboreze.

Detalii în materialul video (http://www.youtube.com/watch?v=bpSo0S-y_ek) și la acest link https://worldskills.org/what/projects/pisa-vet/.

Copyright © 2020 Worldskills Romania. All rights reserved. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Politica de cookies

Thanks to QuestionPro's generosity, we now have survey software that powers our data intelligence.