Monthly Archives: February, 2024

6 fete din Craiova, Cluj-Napoca, București, Timișoara și Iași se numără printre cei mai buni tineri Jonctori de Fibră Optică din România

February 27th, 2024 Posted by Uncategorized 0 thoughts on “6 fete din Craiova, Cluj-Napoca, București, Timișoara și Iași se numără printre cei mai buni tineri Jonctori de Fibră Optică din România”

6 fete din Craiova, Cluj-Napoca, București, Timișoara și Iași se numără printre cei mai buni tineri Jonctori de Fibră Optică din România 

  • 75 de elevi, dintre care 14 fete, au participat în perioada la faza locală a Competiției WorldSkills de Jonctori Fibra Optică 
  • 6 dintre cele 14 fete s-au numărat printre câștigătorii fazelor locale din Craiova, Cluj-Napoca, București, Timișoara și Iași. 
  • Faza locală s-au derulat în perioada 8 – 22 februarie în cele 10 licee de telecomunicații din rețeaua Experți și Centre de Excelență în Telecomunicații, iar probele concurs au fost exclusiv practice, bazate pe sarcini de lucru din industrie 
  • Finala națională a competiției are loc în Cluj-Napoca, la Colegiul Tehnic de Comunicații ”Augustin Maior”, în 21 mai 2024, iar câștigătorul va reprezenta România în luna septembrie la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024, în secțiunea Information Network Cabling. 

În perioada 8 – 22 februarie 2024 s-a derulat pentru prima dată în România Competiția WorldSkills de Jonctori Fibră Optică – faza locală. Competiția a avut loc în 10 licee de telecomunicații din 10 orașe din întreaga țară. Această competiție a fost organizata de către Asociația de Fibră Optică din Romania și Fundația WorldSkills Romania în parteneriat cu CNDIPT, în cadrul proiectului ECERT – Experți și Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații, un proiect privat demarat in decembrie 2022. 

La această fază locală a competiției au participat 75 de elevi, dintre care 14 au fost fete, adică 19% din participanți. Este interesant de remarcat că 6 dintre cele 14 fete s-au numărat printre câștigătorii fazelor locale din Craiova (locul I), Cluj-Napoca (locurile I si II), București (locul II), Timișoara (locul II) și Iași (locul III). Aceste rezultate confirma faptul că, deși în industrie, în practică și pe teren, mai puțin de 3% din personal este de sex feminin, meseria de Jonctor Fibră Optică poate fi practicată cu foarte mare succes și de femei și că, în curând, din ce în ce mai multe fete se vor orienta către acest domeniu. 

La buna desfășurare a fazei locale a competiției au contribuit: 

  • Peste 30 de companii din industrie, care au asigurat pregătirea practică a elevilor și au pus la dispoziția școlilor echipamente și consumabile 
  • 30 de specialiști din industrie, reprezentând 21 de companii, în calitate de membrii ai juriului 
  • 20 de profesori de specialitate și directorii celor 10 licee implicate în proiectul Experți și Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații 

Ce urmează după aceasta fază locală? 

Fiecare liceu își va desemna reprezentantul dintre premianții acestei faze, iar acesta va participa pe 21 mai 2024, la Cluj – Napoca, la faza națională a competiției. Miza este mare, pentru ca în urma acestei faze, dintre cei 3 premianți va fi desemnat reprezentantul României la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024, secțiunea Information Network Cabling. 

Vă așteptăm pe 21-22 mai la Cluj-Napoca unde, pe 22 mai, în cadrul Romanian Fiber Optic Conference 2024, vor fi anunțați și premiați câștigătorii fazei naționale a competiției. Romanian Fiber Optic Conference 2024 este evenimentul anului pe Fibră Optică în România, la care vor participa toți cei 18 membri AFOR, atât firme, cât și operatori cu renume din țară, precum și de peste hotare. 

Competiția WorldSkills de Jonctori Fibră Optică este recunoscută oficial de Ministerul Educației prin Calendarul Concursurilor Naționale Școlare nr. 24750 din 29.01.2024 și se bucura de sprijinul ANISP – Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România, în calitate de sponsor Silver Partner, dar și de sprijinul a peste 14 companii. 

 

Despre Fundația WorldSkills România 

Fundația WorldSkills România susține performanța profesională în rândul tinerilor, pentru succesul personal și dezvoltarea României prin:  

  • promovarea excelenței în domeniul profesional;  
  • oferirea de experiențe de învățare relevante în diverse domenii profesionale;  
  • facilitarea colaborării între diversele organizații implicate în sprijinirea orientării, formării, integrării și dezvoltării profesionale a tinerilor, pentru o mai bună corelare între sistemul de educație și piața muncii.  

Viziunea WorldSkills Romania – fiecare tânăr își descoperă și dezvoltă potențialul profesional, contribuind astfel la o lume mai bună.  

Programele și proiectele WorldSkills sunt implementate în România în baza protocolului nr. 15310 din 25.10.2021, încheiat între Ministerul Educației și Fundația WorldSkills România.    

 

Despre AFOR Asociația de Fibră Optică din România 

AFOR este o asociație profesională care are ca membri companii ce desfășoară activități legate de fibră optică, operatori, producători de cabluri, accesorii și echipamente pentru transmisiunile prin fibră optică, proiectanți, consultanți, furnizori de servicii, dezvoltatori/operatori de infrastructură de fibră optică, profesori, asistenți universitari și alți specialiști care activează în acest domeniu. 

  • Organizează cursuri pentru industria de fibră optică 
  • Coordonează workshop-ul Fiber Optic Training in Europe din cadrul FTTH Council Europe și participă la conferințele organizate de parteneri: Ziua Comunicațiilor, ECAI, Interlan, ARSCM, AREL. 
  • Este membru în comisia tehnică CT 138 Fibre optice din cadrul ASRO și comunică permanent cu ANCOM, MDRAP, MCSI. 

 

S-au deschis înscrierile la Competiția Națională WorldSkills de 𝐖𝐞𝐛 𝐃𝐞𝐯𝐞𝐥𝐨𝐩𝐦𝐞𝐧𝐭 – ediția a II-a

February 20th, 2024 Posted by Uncategorized 0 thoughts on “S-au deschis înscrierile la Competiția Națională WorldSkills de 𝐖𝐞𝐛 𝐃𝐞𝐯𝐞𝐥𝐨𝐩𝐦𝐞𝐧𝐭 – ediția a II-a”

Competiția WorldSkills de 𝐖𝐞𝐛 𝐃𝐞𝐯𝐞𝐥𝐨𝐩𝐦𝐞𝐧𝐭, la a II-a ediție în România

Ne bucurăm să anunțăm cea de-a doua competiție WorldSkills din calendarul anului 2024: Competiția WorldSkills de 𝐖𝐞𝐛 𝐃𝐞𝐯𝐞𝐥𝐨𝐩𝐦𝐞𝐧𝐭, destinată tuturor elevilor de liceu care sunt pasionați de informatică!

Competiția este recunoscută de Ministerul Educației din România și se găsește în Calendarul Concursurilor Naționale Școlare – 2024 (nr. 24750/29.01.2024). Detalii la: link calendar.

Competiția se va desfășura în două etape:

  1. Etapa online, derulată pe 29 martie 2024, interval orar 09:00-13:15;
  2. Etapa față în față, derulată pe 30 mai, în București, fiind găzduită de Colegiul Ucecom “Spiru Haret” -Școală acreditată Erasmus. La această etapă vor participa elevii care se clasează pe primele zece locuri în cadrul etapei online.

Organizată după standarde internaționale, Competiția WorldSkills de Web Development reprezintă o oportunitate educațională pentru elevii de liceu care doresc să își urmeze pasiunea pentru industria tehnologiei web și să își demonstreze talentul, cunoștințele și creativitatea.

Primii 3 clasați la competiția față în față din luna mai 2024 intră în Lotul Național de Web Development al României și beneficiază de pregătire intensivă în vederea participării la Olimpiadele de Meserii Internaționale (WorldSkills Lyon, Franța – septembrie 2024) și Europene (EuroSkills Herning, Danemarca – septembrie 2025). Toate costurile sunt acoperite de organizatori.

Înscrierea și participarea la competiție sunt gratuite.

Competiția este bazată pe probe exclusiv practice și se adresează elevilor liceeni din clasele IX-XI, profilul mate-info.

Așteptăm toți elevii interesați să se înscrie până pe 4 martie 2024, 23:59, printr-un click chiar aici: https://bit.ly/inscrieri-wdo-2024!

Mai multe detalii despre desfășurarea competiției, beneficii competitori și profesori coordonatori, subiecte model, criterii regăsiți în apelul național de înscriere pe care-l puteți descărca aici.

𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑒𝑙𝑒, 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑒𝑡𝑖𝑡̦𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑛𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑛𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑊𝑜𝑟𝑙𝑑𝑆𝑘𝑖𝑙𝑙𝑠 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑖𝑚𝑝𝑙𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑐𝑢 𝑠𝑝𝑟𝑖𝑗𝑖𝑛𝑢𝑙 𝑀𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑒𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐸𝑑𝑢𝑐𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 (𝑝𝑟𝑜𝑡𝑜𝑐𝑜𝑙 𝑛𝑟. 15310/25.10.2021), 𝐶𝑁𝐷𝐼𝑃𝑇, 𝑖𝑛𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑜𝑟𝑎𝑡𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑠̦𝑐𝑜𝑙𝑎𝑟𝑒, 𝑖𝑛𝑠𝑡𝑖𝑡𝑢𝑡̦𝑖𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑒 𝑖̂𝑛𝑣𝑎̆𝑡̦𝑎̆𝑚𝑎̂𝑛𝑡 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢 𝑠𝑢𝑝𝑜𝑟𝑡 𝑑𝑖𝑛 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒𝑎 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑒 𝑎𝑓𝑎𝑐𝑒𝑟𝑖. 𝐼̂𝑛𝑠𝑐𝑟𝑖𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑠̦𝑖 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑖𝑐𝑖𝑝𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑙𝑎 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑒𝑡𝑖𝑡̦𝑖𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑔𝑟𝑎𝑡𝑢𝑖𝑡𝑒.

Activitatea WorldSkills România este susținută de The KPI Institute, Biodigy, Life Management Science Labs, Aegenda & Lerero.

A început prima ediție a Competiției WorldSkills de Jonctori Fibră Optică

February 12th, 2024 Posted by Uncategorized 0 thoughts on “A început prima ediție a Competiției WorldSkills de Jonctori Fibră Optică”

A început prima ediție a Competiției WorldSkills de Jonctori Fibră Optică din România

● Peste 80 de elevi participă la Competiția WorldSkills de Jonctori Fibra Optică, concurs cu probe exclusiv practice, bazate pe sarcini de lucru din industrie și dezvoltate de specialiștii AFOR.
● Finalele locale ale competiției se derulează în perioada 8-22 februarie în cele 10 licee de telecomunicații din rețeaua Experți și Centre de Excelență în Telecomunicații.
● Finala națională a competiției are loc în Cluj-Napoca, la Colegiul Tehnic de Comunicații „Augustin Maior”, în 21 mai 2024.
● Unul dintre elevii români participanți va reprezenta România, în luna septembrie, la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024, Franța, în secțiunea Information Network Cabling.

La 10 ani după introducerea în Codul Ocupațiilor din România a meseriei Jonctor Fibră Optică de către Asociația de Fibră Optică din România, pregătirea viitorilor specialiști în fibră optică este asigurată în cadrul celor 10 licee de telecomunicații din proiectul ECERT – Experți și Centre de Excelență în Telecomunicații.

În anul școlar curent, 80 de elevi care se pregătesc în domeniul telecomunicațiilor au ocazia de a participa la prima Competiție WorldSkills de Jonctori Fibră Optică. În perioada 8-22 februarie 2024 au loc finalele locale ale competiției, iar in luna mai are loc finala națională.

Primele două finale locale au avut loc în data de 8 februarie la București si Baia Mare, la Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații Gheorghe Airinei, respectiv Colegiul Tehnic George Barițiu, cu 14 elevi concurenți (trei fete și 11 băieți). Evaluarea performanțelor elevilor este făcută în fiecare oraș de un juriu format din trei specialiști din companii private cu experiență în fibră optică.

Derularea competiției locale din București este supervizată de Prof. Philippe Nicard, expert internațional WorldSkils în Information Network Cabling, venit special din Bordeaux pentru acest eveniment. Prof. Nicard a lucrat alături de WorldSkills România și Asociația de Fibră Optică din România la pregătirile pentru competiție derulate în ultimele opt luni și asigură aplicarea standardelor și metodologiei internaționale WorldSkills.

Faza locală a acestei competiții va continua până pe 22 februarie în celelalte 8 orașe din proiectul ECERT, fiecare liceu urmând să desemneze un reprezentant care va participa la faza națională a competiției, la Cluj-Napoca, pe 21 mai. Dintre primii trei clasați la Cluj se va desemna reprezentantul României ce va participa în septembrie la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024, secțiunea Information Network Cabling, alături de reprezentanți din alte 16 țări. România se numără printre cele trei țări europene care concurează în această secțiune, alături de Norvegia și Franța.

Competiția WorldSkills de Jonctori Fibră Optică din România este organizată de Asociația de Fibră Optică din România și WorldSkills România , este recunoscută oficial de Ministerul Educației prin Calendarul Concursurilor Naționale Școlare nr. 24750 din 29.01.2024 și se bucură de sprijinul ANISP – Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România, în calitate de sponsor Silver Partner, dar și de sprijinul a peste 14 companii.

Competiția WorldSkills Hotel Reception și Housekeeping, la a II-a ediție în România

February 8th, 2024 Posted by Uncategorized 0 thoughts on “Competiția WorldSkills Hotel Reception și Housekeeping, la a II-a ediție în România”

Competiția WorldSkills Hotel Reception și Housekeeping, la a II-a ediție în România

  • Sâmbătă, 3 februarie 2024, a avut loc cea de-a doua ediție a competiției WorldSkills Hotel Reception și Housekeeping.
  • Unul dintre cei trei câștigători ai secțiunii Hotel Reception va reprezenta țara noastră, în luna septembrie, la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024, Franța.
  • Bazată exclusiv pe probe practice de concurs, elaborate conform standardelor internaționale din industria ospitalității, competiția a adus la un loc 29 de elevi competitori de la 10 licee din țară.
  • Elevii participanți au fost antrenați de profesorii coordonatori și de 12 tutori de practică de la 12 hoteluri din București, Timișoara, Buzău, Petroșani, Oradea și Băile Felix.
  • Competiția a fost organizată de WorldSkills România, Asociația Profesorilor și Mentorilor din Turism „Edu4Tourism” și FIHR – Federația Industriei Hoteliere din România și găzduită de Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca, hotel ce face parte din grupul Apex Alliance Hotel Management.

A doua ediție a Competiției WorldSkills Hotel Reception și Housekeeping a avut loc în București sâmbătă, 3 februarie 2024. Aceasta este destinată elevilor de liceu care studiază domeniul turismului și al ospitalității și își doresc să își urmeze pasiunea la nivel de excelență.

Structurată pe două secțiuni – Hotel Reception și Housekeeping –, aceasta le oferă tinerilor oportunitatea de a-și demonstra abilitățile și cunoștințele dobândite, fiind provocați să soluționeze într-un timp predefinit probe practice de concurs precum aranjarea profesională a patului hotelier (housekeeping) sau rezervarea hotelieră, operații de check-in, comunicarea cu oaspeții, asistarea turistică pe parcursul sejurului (recepție hotel – front și back office), dar și să dea dovadă de abilități ca atenția la detalii, gândirea critică, lucrul sub presiune, asumarea deciziilor, munca în echipă. În deschiderea ediției a II-a, a fost organizat și un concurs demonstrativ („Making the bed”), unde 4 echipe formate din tutore – elev practicant s-au întrecut în a-și demonstra măiestria și rapiditatea în aranjarea patului hotelier.

„Această competiție pune în valoare calitățile dezvoltate prin educația pentru turism și ospitalitate oferită tinerilor de liceele tehnologice și învățământul profesional și dual. În plus, este un instrument de atragere a tinerilor către domeniul turismului, le arată complexitatea și eleganța meseriilor din acest domeniu, fiind un concurs în condiții de lucru reale, în spațiul unui hotel, cu probe practice construite pe baza standardelor profesionale internaționale din industria ospitalității. Ca ambasador CEDEFOP* consider acest concurs un exemplu de bune practici în promovarea VET și prevenirea părăsirii timpurii a școlii”, spune Larisa Ile, organizator și fondator Edu4Tourism.

Câștigătorii acestei ediții, evaluați de jurii formate din profesioniști din industria ospitalității, profesori și experți WorldSkills, sunt:

Hotel Reception:

  • Locul I: Iacoviță Albert, elev la Colegiul Economic „Costin C Kirițescu”, București, prof. coordonator Ile Florența Larisa, tutore practică Șelaru Mihaela, hotel practică Hilton Garden Inn Bucharest Airport
  • Locul al II-lea: Șandor Narcisa Georgiana, elevă la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, prof. coordonator Dora Negruțiu, tutore practică Balș Anamaria, hotel practică Hotel Lyra, Oradea
  • Locul al III-lea: Lungu Alina, elevă la Colegiul Economic „Costin C Kirițescu”, București, prof. Coordonator Ionești Carmen Mihaela, tutore practică Șelaru Mihaela, hotel practică Hilton Garden Inn Bucharest Airport

Housekeeping:

  • Locul I: Gheorghe Paul Octavian, elev la Colegiul Economic „Costin C Kirițescu”, București, prof. coordonator Ile Florența Larisa, tutore practică Drăghia Claudia, hotel practică The Marmorosch Bucharest, Autograph Collection
  • Locul al II-lea: Dutcas Lavinia Gabriela, elevă la Liceul Tehnologic „Horea” Marghita, prof. Coordonator Sabău Remus Mircea, tutore practică Dobai Cătălina, hotel practică Hotel President Băile Felix
  • Locul al III-lea: Fotin Andreea Larisa, elevă la Liceul Tehnologic Meserii și Servicii Buzău, prof. Coordonator Rîșcanu Petru, tutore practică Negoiță Daniel, hotel practică Hotel Pietroasa Buzău

Premiile au constat în sejururi, articole de uz hotelier, cursuri de gastronomie, bilete la teatru, cărți etc. și au fost oferite de Selgros România, Accacia Produse Hoteliere, Escoffier România, Ecolab, Wood Class Design, Silgimar – Spălătorie Industrială Textilă, Osteria Galletto, Teatrul Dramaturgilor Români, Teatrul Național Timișoara, Visit Oradea, Timișoara la cutie, Opera Națională Română din Timișoara, Uniscan Grup Educaționala, ECDL România.

Lista școlilor participante, a juraților pe cele două secțiuni, a hotelurilor implicate și a sponsorilor acestei ediții a competiției, disponibile aici și aici.

,,Competiția WorldSkills de Hotel Reception & Housekeeping a fost prima competiție națională de meserii din România, din acest an, bazată pe formatul internațional WorldSkills. Fundația WorldSkills România implementează această metodologie de organizare a competițiilor de meserii, care este aliniată la standardele internaționale din domeniu și este bazată exclusiv pe probe practice de concurs.

Elevii au avut oportunitatea de a-și exersa, testa deprinderile specifice industriei ospitalității, confruntându-se cu diferite situații pe care le poate întâmpina în orice zi un recepționist sau o persoană de la housekeeping. Probele de concurs și grilele de evaluare au fost realizate cu sprijinul lui Kristi Tarik, expert internațional WorldSkills în Hotel Reception, care a avut rolul de Președinte al juriului pe durata competiției.

Ne bucurăm să anunțăm că cei trei câștigători ai secțiunii de Hotel Reception devin astfel primii membri ai lotului național WorldSkills al României care vor participa la o serie de antrenamente de pregătire pentru participarea din luna septembrie la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024.”, a declarat Dan Lazăr, organizator și Manager Proiect WorldSkills România.

Competiția WorldSkills este înregistrată în Calendarul Concursurilor Naționale Școlare 2023-2024, nr. 24750/29.01.2024, și se găsește la poziția 11, capitolul O Învățământ profesional și tehnic, punctul 1 Concursuri școlare pe domenii/Discipline de studii.

Programele și proiectele WorldSkills sunt implementate în România în baza protocolului nr. 15310 din 25.10.2021, încheiat între Ministerul Educației și Fundația WorldSkills România.

 

Copyright © 2020 Worldskills Romania. All rights reserved. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Politica de cookies

Thanks to QuestionPro's generosity, we now have survey software that powers our data intelligence.