Importanța strategică a WorldSkills pentru dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic din România
November 12th, 2024 Posted by Iulia Berende Uncategorized 0 thoughts on “Importanța strategică a WorldSkills pentru dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic din România”Importanța strategică a WorldSkills pentru dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic din România
Locul României în clasamentul mondial
Prin rezultatele obținute de cei 11 competitori români, România ocupă acum locul 39 în clasamentul mondial din 70 de țări participante, fiind înaintea unor țări precum Estonia (locul 42), Croația (locul 43) și Spania (locul 44). Primele trei țări clasate sunt China, Coreea de Sud și Elveția.
Importanța participării României la olimpiadele WorldSkills
Sistemele de educație și formare profesională din toată lumea sunt într-o schimbare accelerată pentru a ține pasul cu tendințele globale din tehnologie, protecția mediului, dar și cu schimbările sociale.
Prin participarea României la olimpiadele europene EuroSkills și internaționale WorldSkills, România se conectează la cele mai noi standarde ocupaționale și de formare profesională internaționale, recunoscute de industrie prin cei peste 1500 de experți din peste 50 de calificări care fac parte din rețeaua internațională WorldSkills.
Probele de concurs din cadrul olimpiadelor sunt exclusiv practice și se bazează pe Standardele Ocupaționale WorldSkills care sunt actualizate la fiecare doi ani de cei mai relevanți actori din industrie de la nivel global.
WorldSkills România, alături de experții români introduși în mișcarea globală WorldSkill, dar și alături de Ministerul Educației și CNDIPT, a început deja să valorifice accesul pe care WorldSkills International îl oferă la Standardele Ocupaționale WorldSkills și la rețeaua internațională de experți. Potențialul pe care accesul la aceste resurse îl oferă în dezvoltarea ÎPT în România este unul foarte mare. Până în prezent, la inițiativa WorldSkills România și valorificând aceste resurse oferite de WorldSkills International, a fost introdusă o noua calificare profesională în IPT, cea de Grădinar urban; au fost dezvoltate curriculum și programe de formare continua a personalului didactic în domenii cheie precum Electronică și Telecomunicații, Mecanică și Alimentație Publică.
Recomandam ca demersurile de acest tip sa devină o prioritate strategică în dezvoltarea ÎPT în România, iar Ministerul Educației și CNDIPT să faciliteze transferul de bune practici de la nivel internațional, din rețeaua WorldSkills, la nivel național, în toate domeniile de calificare profesională.
Următoarele ediții ale olimpiadelor europene și internaționale de meserii
- Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills Herning 2025
- Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Shanghai 2026
- Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills Düsseldorf 2027
- Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Aichi (Japonia) 2028
- Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills Geneva 2029