Educația și formarea profesională reprezintă un element cheie al sistemelor de învățare pe tot parcursul vieții, prin care cetățenii acumulează cunoștințe și își dezvoltă abilitățile și atitudini necesare în anumite ocupații și pe piața muncii.
Ce reprezintă educația și formarea profesională?
VET răspunde nevoilor economiei, dar oferă și elevilor abilități importante pentru dezvoltarea personală și cetățenia activă. VET poate stimula, de asemenea, performanța, competitivitatea, cercetarea și inovarea și este un aspect central al succesului în ocuparea forței de muncă și al politicii sociale.
Sistemele de educație și formare profesională (VET) din Europa se pot baza pe o rețea bine dezvoltată de furnizori de educație și formare profesională. Aceste rețele sunt reglementate prin implicarea partenerilor sociali (angajatori, sindicate) din diverse organisme (camere, comitete, consilii etc.).
Sistemele de educație și formare profesională (VET) furnizează formarea profesională inițială și continuă.
- Educația și formarea profesională inițială (I-VET) se desfășoară de obicei înainte ca tinerii să înceapă viața profesională, fie într-un mediu școlar (în principal în clasă), fie într-un cadru bazat pe muncă, cum ar fi centre de formare și companii. Aceasta variază de la o țară la alta, în funcție de sistemele naționale de educație și formare și de structurile economice.
- Educația și formarea profesională continuă (C-VET) are loc după cea inițială sau după începerea vieții profesionale. Acesta își propune să îmbunătățească cunoștințele, să îi ajute pe cetățeni să dobândească noi abilități, să-și perfecționeze dezvoltarea profesională și profesională. C-VET este în mare parte bazat pe învățarea la locul de muncă.
În medie, 50% dintre tinerii europeni cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani participă la I-VET. Cu toate acestea, media UE maschează diferențe geografice semnificative de participare cuprinse între 15% și peste 70%.
Nu ezitați să ne împărtășiți perspectivele voastre pe adresa de email [email protected]