Cooperarea europeană în domeniul educației și formării profesionale (VET) a fost îmbunătățită prin Comunicatul Bruges și prin Concluziile de la Riga. Instituțiile UE, statele membre, țările candidate și din Spațiul Economic European, partenerii sociali și furnizorii VET europeni au convenit asupra unui set de rezultate pentru perioada 2015-2020:
- Să promoveze învățarea la locul de muncă în toate formele sale, cu o atenție specială asupra ucenicilor, prin implicarea partenerilor sociali, companiilor, camerelor și furnizorilor de educație profesională, precum și stimularea inovării și antreprenoriatului.
- Să dezvolte în continuare mecanisme de asigurare a calității în VET, în conformitate cu Recomandarea privind instituirea unui Cadru European de Referință pentru Asigurarea Calității pentru Educație și Formare Profesională (EQAVET) și pentru a stabili continuu informații și bucle de feedback în sistemele I-VET și C-VET privind rezultatele învățării.
- Să îmbunătățească accesul la educație profesională și calificări pentru toți prin sisteme mai flexibile și permeabile, în special prin oferirea de servicii de orientare eficiente și integrate și prin validarea învățării non-formale și informale.
- Să consolideze competențele cheie în programele VET și să ofere oportunități mai eficiente de a dobândi sau dezvolta aceste abilități prin I-VET și C-VET.
- Să introducă abordări sistematice în dezvoltarea profesională inițială și continuă a profesorilor, formatorilor și mentorilor VET, atât în mediul școlar, cât și la locul de muncă.
În decembrie 2018, Comitetul Consultativ pentru Formarea Profesională a emis un aviz cu privire la viitorul VET (AICI), care va contribui la activitatea politică a Comisiei după 2020.
Lucrările Comisiei Europene privind VET sunt susținute de două agenții:
- Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop) care ajută la dezvoltarea politicilor europene pentru educația profesională. Contribuie la punerea în aplicare a acestora, bazată pe cercetările, analizele și informațiile sale privind sistemele, politicile și practicile VET, nevoile și cerințele de calificare din UE.
- Fundația Europeană de Formare (ETF) care contribuie, în contextul politicii de relații externe a UE, la dezvoltarea competențelor și competențelor profesionale.
Nu ezitați să ne împărtășiți perspectivele voastre pe adresa de email [email protected]