6 fete din Craiova, Cluj-Napoca, București, Timișoara și Iași se numără printre cei mai buni tineri Jonctori de Fibră Optică din România
- 75 de elevi, dintre care 14 fete, au participat în perioada la faza locală a Competiției WorldSkills de Jonctori Fibra Optică
- 6 dintre cele 14 fete s-au numărat printre câștigătorii fazelor locale din Craiova, Cluj-Napoca, București, Timișoara și Iași.
- Faza locală s-au derulat în perioada 8 – 22 februarie în cele 10 licee de telecomunicații din rețeaua Experți și Centre de Excelență în Telecomunicații, iar probele concurs au fost exclusiv practice, bazate pe sarcini de lucru din industrie
- Finala națională a competiției are loc în Cluj-Napoca, la Colegiul Tehnic de Comunicații ”Augustin Maior”, în 21 mai 2024, iar câștigătorul va reprezenta România în luna septembrie la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024, în secțiunea Information Network Cabling.
În perioada 8 – 22 februarie 2024 s-a derulat pentru prima dată în România Competiția WorldSkills de Jonctori Fibră Optică – faza locală. Competiția a avut loc în 10 licee de telecomunicații din 10 orașe din întreaga țară. Această competiție a fost organizata de către Asociația de Fibră Optică din Romania și Fundația WorldSkills Romania în parteneriat cu CNDIPT, în cadrul proiectului ECERT – Experți și Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații, un proiect privat demarat in decembrie 2022.
La această fază locală a competiției au participat 75 de elevi, dintre care 14 au fost fete, adică 19% din participanți. Este interesant de remarcat că 6 dintre cele 14 fete s-au numărat printre câștigătorii fazelor locale din Craiova (locul I), Cluj-Napoca (locurile I si II), București (locul II), Timișoara (locul II) și Iași (locul III). Aceste rezultate confirma faptul că, deși în industrie, în practică și pe teren, mai puțin de 3% din personal este de sex feminin, meseria de Jonctor Fibră Optică poate fi practicată cu foarte mare succes și de femei și că, în curând, din ce în ce mai multe fete se vor orienta către acest domeniu.
La buna desfășurare a fazei locale a competiției au contribuit:
- Peste 30 de companii din industrie, care au asigurat pregătirea practică a elevilor și au pus la dispoziția școlilor echipamente și consumabile
- 30 de specialiști din industrie, reprezentând 21 de companii, în calitate de membrii ai juriului
- 20 de profesori de specialitate și directorii celor 10 licee implicate în proiectul Experți și Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații
Ce urmează după aceasta fază locală?
Fiecare liceu își va desemna reprezentantul dintre premianții acestei faze, iar acesta va participa pe 21 mai 2024, la Cluj – Napoca, la faza națională a competiției. Miza este mare, pentru ca în urma acestei faze, dintre cei 3 premianți va fi desemnat reprezentantul României la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024, secțiunea Information Network Cabling.
Vă așteptăm pe 21-22 mai la Cluj-Napoca unde, pe 22 mai, în cadrul Romanian Fiber Optic Conference 2024, vor fi anunțați și premiați câștigătorii fazei naționale a competiției. Romanian Fiber Optic Conference 2024 este evenimentul anului pe Fibră Optică în România, la care vor participa toți cei 18 membri AFOR, atât firme, cât și operatori cu renume din țară, precum și de peste hotare.
Competiția WorldSkills de Jonctori Fibră Optică este recunoscută oficial de Ministerul Educației prin Calendarul Concursurilor Naționale Școlare nr. 24750 din 29.01.2024 și se bucura de sprijinul ANISP – Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România, în calitate de sponsor Silver Partner, dar și de sprijinul a peste 14 companii.
Despre Fundația WorldSkills România
Fundația WorldSkills România susține performanța profesională în rândul tinerilor, pentru succesul personal și dezvoltarea României prin:
- promovarea excelenței în domeniul profesional;
- oferirea de experiențe de învățare relevante în diverse domenii profesionale;
- facilitarea colaborării între diversele organizații implicate în sprijinirea orientării, formării, integrării și dezvoltării profesionale a tinerilor, pentru o mai bună corelare între sistemul de educație și piața muncii.
Viziunea WorldSkills Romania – fiecare tânăr își descoperă și dezvoltă potențialul profesional, contribuind astfel la o lume mai bună.
Programele și proiectele WorldSkills sunt implementate în România în baza protocolului nr. 15310 din 25.10.2021, încheiat între Ministerul Educației și Fundația WorldSkills România.
Despre AFOR Asociația de Fibră Optică din România
AFOR este o asociație profesională care are ca membri companii ce desfășoară activități legate de fibră optică, operatori, producători de cabluri, accesorii și echipamente pentru transmisiunile prin fibră optică, proiectanți, consultanți, furnizori de servicii, dezvoltatori/operatori de infrastructură de fibră optică, profesori, asistenți universitari și alți specialiști care activează în acest domeniu.
- Organizează cursuri pentru industria de fibră optică
- Coordonează workshop-ul Fiber Optic Training in Europe din cadrul FTTH Council Europe și participă la conferințele organizate de parteneri: Ziua Comunicațiilor, ECAI, Interlan, ARSCM, AREL.
- Este membru în comisia tehnică CT 138 Fibre optice din cadrul ASRO și comunică permanent cu ANCOM, MDRAP, MCSI.