- Între 20-22 mai 2024 a avut loc la Cluj-Napoca prima ediție a competiției WorldSkills de Jonctori Fibră Optică.
- Aceasta a fost organizată de WorldSkills România, în parteneriat cu Asociația de Fibră Optică din România și Colegiul Tehnic de Comunicații “Augustin Maior” Cluj-Napoca, cu sprijinul Asociatia ANISP – Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, dar și a peste 32 de companii.
- Competiția, bazată exclusiv pe probe practice de concurs, elaborate conform standardelor internaționale din industria telecomunicațiilor, a adus la un loc 10 elevi finaliști de la 10 licee din toată țara, aceștia fiind selectați în urma evaluării a 75 de elevi în cadrul finalelor locale ce au avut loc în luna februarie.
- S-a format Lotul Național WorldSkills de Jonctori Fibră Optică, care va fi pregătit de Cornel Bărbuț, expert WorldSkills Internațional, în cadrul unor competiții de antrenament desfășurate în afara țării.
- Unul dintre membrii lotului național va reprezenta România, în luna septembrie, la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024, la secțiunea Information Network Cabling. România se numără printre cele 3 țări europene care concurează în această secțiune, alături de Norvegia și Franța, țara noastră fiind pentru prima dată reprezentată în această secțiune
Prima ediție a Competiției de Jonctori Fibră Optică a avut loc în Cluj-Napoca, între 20-22 mai 2024. Aceasta se adresează elevilor de liceu care studiază industria telecomunicațiilor și își doresc să își urmeze pasiunea la nivel de excelență.
Structurată pe 3 module, competiția le oferă tinerilor oportunitatea de a-și demonstra abilitățile și cunoștințele dobândite, fiind provocați să soluționeze într-un timp limitat probe practice de concurs precum implementarea și conectarea unei părți din rețeaua de FTTH a unui operator telecom ca subcontractor, conectarea unor abonați cu fibră optică și incadrarea in baremuri de viteza și calitate, dar și să dea dovadă de abilități ca atenția la detalii, gândirea critică, lucrul sub presiune, asumarea deciziilor.
Cei 10 finaliști au fost selectați în urma evaluării a 75 de elevi în cadrul finalelor locale ce au avut loc în luna februarie în 10 licee din țară. Această competiție a fost organizata în cadrul proiectului ECERT – Experți și Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații, un proiect demarat in decembrie 2022 de către Fundația WorldSkills România și Asociația de Fibră Optică din România. Scopul proiectului ECERT este de a crea contextul în care următoarea generație de profesioniști în telecomunicații să fie formată după standardele internaționale din domeniu. Astfel, 23 de cadre didactice au luat parte la cursuri de formare în domeniul Rețele de fibră optică, realizate de AFOR – Asociaţia de Fibră Optică din România. Începând cu septembrie 2023, cei 23 de profesori au început predarea la clasă a unei noi discipline – Rețele de Fibră Optică – după un curriculum dezvoltat în cadrul proiectului.
Printre invitații competiției s-au aflat și doamna Inspector Școlar General Marinela Marc, doamna Consililer Local Cluj-Napoca Flavia-Mihaela Petrus, dar și domnul Gabriel Oltean, Prorectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, una din gazdele competiției.
„Prima Competiție WorldSkills de Jonctori Fibră Optică la nivel național din Romania a fost o mare reușită pentru toți factorii implicați. Dincolo de alcătuirea lotului național al Romaniei din primii 3 clasați, toți cei 10 liceeni au câștigat o experiență memorabilă. Unul dintre participanți a fost eliminat la modulul 3 si a fost un exemplu că într-o meserie există o graniță clară între ce e bine și ce nu e bine. Ne dorim în continuare prin această competiție să educăm viitorii specialiști în fibră optică după standardul, procedura sau regula din industrie. La 10 ani după introducerea meseriei de Jonctor Fibră Optică în COR de către AFOR, ne bucurăm să avem 10 licee în țară ca centre de formare pentru această meserie și pentru viitorii specialiști în Fibră Optică din România. Vom continua în 2025 cu faza locală în februarie în fiecare liceu, iar în mai 2025 cu faza națională. Mulțumim enorm de mult gazdelor acestei competitii, de la Colegiul Augustin Maior din Cluj, elevilor si profesorilor implicati din cele 10 licee.”, spune Cornel Bărbuț, Vicepreședinte AFOR – Asociația de Fibră Optică din România.
Câștigătorii acestei ediții, evaluați de jurii formate din profesioniști din industria telecomunicațiilor, sunt:
- Locul I: Stan Ștefan Mario de la Colegiul Tehnic De Poștă și Telecomunicații “Gheorghe Airinei”, București, prof. Coordonatori Georgescu Otilia și Zloteanu Dana
- Locul al II-lea: Pașca Nicolae de la Colegiul Tehnic de Comunicații “Augustin Maior”, Cluj-Napoca, prof. Coordonator Goia Cristian Dan
- Locul al III-lea: Balat Robert Iosif de la Colegiul Tehnic “Emanuil Ungureanu”, Timișoara, prof. Coordonator Vîlcea Elena
În urma competiției a fost format Lotul Național WorldSkills Jonctori Fibră Optică, din acesta facând parte primii trei clasați. Aceștia vor fi pregătiți de Cornel Bărbuț, expert WorldSkills Internațional, în cadrul unor competiții de antrenament desfășurate în afara tării. Unul dintre membrii lotului național va reprezenta România, în luna septembrie, la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024, la secțiunea Information Network Cabling, alături de alți reprezentanți din 16 țări. România se numără printre cele 3 țări europene care concurează în această secțiune, alături de Norvegia și Franța, pentru țara noastră fiind prima participare în această secțiune.
Lista școlilor participante:
- Colegiul N.V. Karpen Bacău
- Colegiul Tehnic de Posta si Telecomunicatii “Gh.Airinei” București
- Colegiul Tehnic de Comunicații “Augustin Maior” Cluj Napoca
- Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii Constanța
- Liceul Tehnologic Transilvania Deva
- Liceul Tehnologic de Electronică și Telecomunicații “Gh. Mârzescu” Iași
- Colegiul Tehnic “George Baritiu” Baia Mare
- Liceul Tehnologic “Domnul Tudor” Drobeta Turnu Severin
- Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu Timisoara
- Liceul Tehnologic Transporturi Cai Ferate Craiova
Juriul a fost format din:
- Florin Stefan Popa – DIGI ROMANIA – Cluj-Napoca
- Capitan ing. Tripon Sever Olimpiu – STS Cluj-Napoca
- Petre Pasca – Teledatanet
*Competiția WorldSkills este organizată în parteneriat cu Asociația de Fibră Optică din România și cu Colegiul Tehnic de Comunicații “Augustin Maior” Cluj-Napoca, beneficiind de sprijinul Asociației ANISP – Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, dar și a peste 31 de companii. Competiția este înregistrată în Calendarul Concursurilor Naționale Școlare 2023-2024, nr. 24750/29.01.2024 și se regăsește la poziția 11, capitolul O Învățământ profesional și tehnic, punctul 1 Concursuri școlare pe domenii/Discipline de studii.
*Programele și proiectele WorldSkills sunt implementate în România în baza protocolului nr. 15310 din 25.10.2021, încheiat între Ministerul Educației și Fundația WorldSkills România.
* Competiția este cofinanțată prin proiectul Erasmus+ Skills Competitions for VET Development nr. 2022-1-PL01-KA220-VET-000086141.
Despre AFOR – Asociația de Fibră Optică din România
AFOR este o asociație profesională care are ca membri companii ce desfășoară activități legate de fibră optică, operatori, producători de cabluri, accesorii și echipamente pentru transmisiunile prin fibră optică, proiectanți, consultanți, furnizori de servicii, dezvoltatori/operatori de infrastructură de fibră optică, profesori, asistenți universitari și alți specialiști care activează în acest domeniu.
- Organizează cursuri pentru industria de fibră optică
- Coordonează workshop-ul Fiber Optic Training in Europe din cadrul FTTH Council Europe și participă la conferințele organizate de parteneri: Ziua Comunicațiilor, ECAI, Interlan, ARSCM, AREL.
- Este membru în comisia tehnică CT 138 Fibre optice din cadrul ASRO și comunică permanent cu ANCOM, MDRAP, MCSI.