- Sistemul European de Credite pentru Educație și Formare Profesională (ECVET) care facilitează elevilor/cursanților VET validarea și recunoașterea competențelor profesionale dobândite în diferite sisteme și țări. Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul web al ECVET.
- Cadrul European de Referință pentru Asigurarea Calității (EQAVET) care este un instrument de referință conceput pentru a ajuta țările UE să promoveze și să monitorizeze îmbunătățirea continuă a sistemelor VET bazate pe repere comune convenite. Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul EQAVET.
- Recomandarea Consiliului privind un Cadru european pentru programe de ucenicie de calitate și eficace identifică 14 criterii pe care țările UE și părțile interesate ar trebui să le utilizeze pentru a dezvolta programe de ucenicie eficiente și de înaltă calitate.
- Alianța Europeană pentru Ucenici, înființată în 2013, care a mobilizat în mod eficient statele membre ale UE, Asociația Europeană de Liber Schimb, țările candidate la UE și peste 230 de părți interesate să se angajeze în îmbunătățirea ofertei, calității și imaginii ucenicilor. Recent, la obiectivele Alianței a fost adăugată mobilitatea ucenicilor.
- Rețeaua Europeană de Ucenici care a fost înființată pentru a se asigura că vocea tinerilor ucenici este ascultată în discuțiile legate de VET și de ucenici.
- Săptămâna Europeană Anuală a Competențelor Profesionale, lansată în 2016, care este o campanie la nivel european, cu scopul de a îmbunătăți atractivitatea și imaginea VET.
- Grupul de lucru ET2020 privind VET își propune să ajute factorii de decizie și alte părți interesate să conceapă politici și practici. Grupul de lucru actual se concentrează pe inovație și digitalizare în VET. Grupul Interagențial pentru Educație și Formare Tehnică și Profesională (IAG-TVET), condus de UNESCO, asigură coordonarea activităților între organizațiile internaționale cheie, printre altele Comisia, implicate în politici, programe și cercetări privind educația și formarea tehnică și profesională.
Instrumente financiare care sprijină politica europeană în domeniul VET
- Programul Erasmus + care oferă un pachet financiar indicativ de 14.774 miliarde EUR. Din această sumă, aproape 3 miliarde EUR sunt alocați pentru VET în perioada 2014-2020. În fiecare an, aproximativ 130.000 de elevi și cursanți VET și 20.000 de angajați VET beneficiază de oportunități de mobilitate Erasmus +. Mai mult, anual aproape 500 de proiecte VET sunt finanțate în cadrul parteneriatelor strategice Erasmus +. Programul finanțează, de asemenea, alte activități, cum ar fi Alianțele de Competențe Sectoriale.
- Fondul Social European (FSE) este o pârghie financiară importantă pentru VET. Din 2014 până în 2020, FSE are un obiectiv tematic care alocă un buget semnificativ acțiunilor care sprijină VET. Aproape 15 miliarde de euro au fost alocate pentru, printre alte obiective, îmbunătățirea accesului egal la învățarea pe tot parcursul vieții, promovării căilor flexibile și îmbunătățirii relevanței pe piața muncii a sistemelor de educație și formare.
Fundația WorldSkills România folosește în mod activ instrumentele care sprijină politica europeană în domeniul VET, astfel:
- Prin Programul Erasmus Plus am obținut finanțare în valoare de 305.986 EUR pentru stagii de practică și schimb de experiență de care beneficiază 106 elevi și profesori din 5 licee agricole, prin proiectul Formare Profesională în Context European pentru Viitorii Fermieri Români
- Folosim activ Sistemul European de Credite pentru Educație și Formare Profesională (ECVET) în proiectarea curriculumului pentru stagiile de practică în străinătate, în derularea acestora, în evaluarea elevilor și în recunoașterea rezultatelor învățării la întoarcerea acestora în țară
- Intenționăm să folosim Cadrul European de Referință pentru Asigurarea Calității (EQAVET) în proiectarea unui nou sistem de management al performanței și asigurarea calității adresat școlilor VET, bazat pe metodologia Balanced Scorecards care are o eficacitate dovedită în organizații private din mediul de afaceri.
Nu ezitați să ne împărtășiți perspectivele voastre pe adresa de email [email protected]