Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills Herning 2025 este cea de-a noua ediție a competiției bienale EuroSkills – cel mai mare eveniment dedicat educației și formării profesionale și excelenței în meserii din Europa.
Desfășurat la fiecare doi ani și organizat de WorldSkills Europe împreună cu 32 de țări membre, EuroSkills a reunit sute de tineri de pe tot continentul care au concurat pentru șansa de a deveni cei mai buni din Europa în domeniul lor.
EuroSkills Herning 2025 a cuprins 38 de secțiuni (meserii) diferite în care au concurat peste 600 de tineri profesioniști, elevi și studenți cu vârsta sub 25 de ani, din 32 de țări. Mai mult, au participat aproximativ 100.000 de vizitatori din toată Danemarca și alte țări europene.
Doru Lucian Nasta, de la Colegiul Economic Viilor din București (prof. coordonator Monica Dinu), a reprezentat România la secțiunea Cooking în cadrul Olimpiadei Europene de Meserii EuroSkills Herning 2025, cu sprijinul Carrefour România. Doru este antrenat de Chef Florin Kiss, expert WorldSkills în aceeași secțiune, fiind parte din Lotul Național Worldskills de Gastronomie Sustenabilă, în urma participării la Competiția WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă din luna aprilie 2024.
În cadrul programului de pregătire intensivă pentru EuroSkills 2025, Doru a participat la competiții de antrenament în străinătate și la stagii de antrenament alături de Chef Florin Kiss.
Printre competițiile la care a participat Doru se numără Olimpiada Națională pentru Meserii WorldSkills Belgia Startech Days 2024 unde a participat în cadrul International Challenge, dar și Competiția IIHM International Young Chef Olympiad 2025 din India, evenimente la care a avut ocazia să aplice tehnici moderne de gătit, într-un mediu competitiv care respectă standardele competițiilor WorldSkills.
În aceste competiții Doru a trecut prin multiple probe și teste de viteză – de la preparate tradițional românești duse peste hotare, feluri principale vegetariane complexe, dar și dish-uri de tip street food care i-au testat rapiditatea și adaptabilitate, deserturi cu lămâie sau desert choux – fiecare zi de competiție aducând noi lecții pentru el. Competițiile de antrenament nu numai că i-au provocat abilitățile gastronomice, dar i-au adus și momente pline de emoție și entuziasm, unde Doru a avut ocazia să cunoască alți tineri bucătari talentați din întreaga lume.
În cadrul celor 3 zile de competiție de la Euroskills Herning 2025, Doru a demonstrat excelență culinară, atenție la detalii, profesionalism și lucru optim sub presiune. În prima zi, a avut de realizat un antreu rece, somon Bellevue, urmat de un fel principal cu șalău, provocându-l să îmbine tehnica și prezentarea impecabilă a farfuriei. Ziua a doua a testat creativitatea printr-un antreu vegetarian cu morcov, ravioli cu ingredient surpriză și o tartă de lămâie deconstruită. Ziua a treia, cea mai dificilă, a inclus un fel principal cu carne de pasăre. În cele din urmă, încheierea competiției s-a realizat printr-un desert extrem de tehnic – ecler cu cremă de ciocolată –, evaluat după cinci criterii stricte de dimensiune, consistență și decor.
Suntem mândri de performanța lui Doru și suntem recunoscători că l-am avut ca reprezentant al țării noastre la nivel internațional! Suntem convinși că această experiență, împreună cu dedicarea, pasiunea, profesionalismul și tehnicalitatea de care acesta a dat dovadă, îl vor duce departe în lume, spre un viitor luminos și de succes!