Lotul Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă
Cine pregateste lotul national

Cu o experiență de peste 10 ani în domeniul gastronomiei sub semnătura de Executive Chef, Florin Kiss a colaborat cu Unilever Food Solution Romania în rolul de Culinary Consultant și este Expert Internațional WorldSkills la categoria Cooking. A câștigat numeroase premii coordonând echipe spre succesul culinar, printre care reamintim: 

  • Silver –   2022  IKA Olympics Luxemburg
  • Bronze – 2024 Individual IKA Culinary Stuttgart
  • Bronze – 2024 Regional team IKA Culinary Stuttgart

Experții joacă un rol esențial în cadrul sistemului WorldSkills, coordonând pregătirea lotului național spre performanțele internaționale, dar și reprezentând România în relație cu experții altor state. 

Executive Chef Florin Kiss, în calitate de expert WorldSkills, însoțește  reprezentantul României la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024 în calitate de mentor, dar și participând în rolul de Jurat în cadrul secțiunii de Cooking.

Lotul Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă

 

Acesta a fost format în urma Competiției WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă din data de 26 aprilie de la Timișoara. Vă invităm să îi cunoașteți pe cei 3 elevi urmărind materialul de mai jos!

*Competițiile WorldSkills sunt recunoscute oficial de Ministerul Educației prin Calendarul Concursurilor Naționale Școlare nr. 24750 din 29.01.2024. Detalii aici: https://shorturl.at/kGQS5.

„Competiția în sine a fost destul de grea, deoarece toți concurenții au fost foarte bine pregătiți, dar am crezut în mine, în pregătirea mea, și am reușit.  Nu o să mint, am avut mari emoții, dar asta înainte de a începe concursul. În momentul în care a început competiția și chefii bucătari se plimbau printre noi, am simțit că sunt unde trebuie și că voi face tot ceea ce ține de mine pentru a-i face mândri pe toți cei care au crezut în mine: familia mea, profesorii mei, precum și echipa minunată de la unitatea de practică. Calificarea în Lotul Național, precum și pregătirea intensivă pe care o voi parcurge sub excelenta îndrumare a Executive Chef Florin Kiss, reprezintă o oportunitate grozavă pentru mine.”

Andra Maria Huțanu de la Liceul Tehnologic Economic de Turism din Iași, prof. coordonator Monica Baciu

 

Eu, personal, nu am avut emoții, fiind doar concentrat pe preparate, încercând să le fac cât mai bine, însă am simțit presiunea înainte de a intra live, fiind nevoit să mă adaptez cu o bucătărie nouă. Pentru mine este o mare mândrie și sunt foarte fericit că fac parte din lotul național și voi munci cât mai mult pentru ca, în cazul în care va trebui să reprezint țara, să nu dezamăgesc. Între timp voi avea onoarea să mă antrenez cu chefi de renume mondial și să mă perfecționez.”

Doru Lucian Nasta de la Colegiul Economic Viilor din București, prof. coordonator Monica Gabriela Dinu

„Pentru mine, calificarea în Lotul Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă a fost o experiență incredibilă! Deși am intrat în competiție cu emoții, am învățat să-mi depășesc limitele și să privesc gătitul dintr-o perspectivă nouă – nu doar ca pe o formă de artă, ci și ca pe un mod de a avea un impact pozitiv asupra lumii. Să fac parte din Lotul Național este o mare onoare pentru mine și sper ca, prin ceea ce fac, să inspir și alți tineri să se implice în gastronomie sustenabilă și să demonstreze că mâncarea nu este doar despre gust, ci și despre responsabilitate.”

Scutariu Vasile Sebastian la Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași, prof. coordonator Cociorvă Roxana-Mihaela

În perioada 15-27 mai a avut loc programul de pregătire intensivă a Lotului Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă, coordonat de Executive Chef Florin Kiss, expert WorldSkills International și susținut de Carrefour Romania!

Timp de două săptămâni, aceștia s-au focusat pe a își îmbunătăți abilitățile fundamentale în bucătărie, inclusiv controlul temperaturii, tehnici de amestecare, manipularea precisă a ingredientelor și cunoașterea texturilor și consistențelor. La finalul perioadei de pregătire intensivă a existat o selecție din două probe – cea de viteză, în care elevii trec prin 5 teste diferite contratimp, dar și proba în care trebuie să pregătească un meniu complet (starter, fel principal, desert). În urma acestor probe, Huțanu Andra Maria a fost selectată pentru a reprezenta România la secțiunea Cooking în cadrul Olimpiadei Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024, cu sprijinul Carrefour România.

Mulțumim Hotel Bellavista din Deta pentru găzduire! Mulțumim expertului nostru WorldSkills International, Executive Chef Florin Kiss pentru grija și pregătirea membrilor lotului, precum și Carrefour Romania pentru susținere!

6
5
7
9
8