Lotul Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă 2025
Cine pregateste lotul national

Cu o experiență de peste 10 ani în domeniul gastronomiei sub semnătura de Executive Chef, Florin Kiss a colaborat cu Unilever Food Solution Romania în rolul de Culinary Consultant și este Expert Internațional WorldSkills la categoria Cooking. A câștigat numeroase premii coordonând echipe spre succesul culinar, printre care reamintim: 

  • Silver –   2022  IKA Olympics Luxemburg
  • Bronze – 2024 Individual IKA Culinary Stuttgart
  • Bronze – 2024 Regional team IKA Culinary Stuttgart

Experții joacă un rol esențial în cadrul sistemului WorldSkills, coordonând pregătirea lotului național spre performanțele internaționale, dar și reprezentând România în relație cu experții altor state. 

“Sunt onorat să fac parte din această călătorie WorldSkills alături de tineri atât de talentați. Rolul de mentor înseamnă mai mult decât îndrumare tehnică, este o ocazie de a vedea dedicație pură, pasiune și sete de cunoaștere. Am fost impresionat de ritmul în care elevii au învățat și de creativitatea acestora. V-am urmărit cu mândrie cum ați crescut, nu doar ca bucătari, ci și ca oameni responsabili față de mediu și comunitate, înțelegând tot mai bine ce înseamnă Gastronomia Sustenabilă. Faptul că faceți acum parte din Lotul Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă confirmă potențialul vostru și angajamentul României pentru un viitor mai bun. Este bucurie să vă fiu alături în sesiuni intense de pregătire și în momentele pline de emoție din competiție, demonstrând că prin muncă și pasiune se pot atinge cele mai înalte standarde. Sunt sigur că veți continua să inovați și să inspirați în domeniul gastronomiei.”

Lotul Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă 2025

 

Acesta s-a format în urma Competiției WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă din perioada 28-29 aprilie 2025 fiind găzduită American Hotel Academy, din Brașov.

*Competițiile WorldSkills sunt recunoscute oficial de Ministerul Educației prin Calendarul Concursurilor Naționale Școlare 2025, fără finanțare M.E.C, Nr. 24184/5/15.01.2025, la poziția 10, capitolul N – Învățământ liceal tehnologic. Detalii aici: https://shorturl.at/LCwWZ

“Am așteptat cu multă nerăbdare acest concurs, pregătindu-mă intens de patru ori pe săptămână, atât la liceu, cât și acasă, dorindu-mi să fiu pregătită pentru fiecare probă. Participarea la Competiția Națională WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă a fost o experiență incredibilă, o provocare care mi-a testat limitele și m-a ajutat să învăț constant. Dintre toate, proba mea favorită a fost cea în care, legată la ochi, am ghicit condimentele doar după gust și miros, un moment care mi-a testat atenția la detalii și mi-a rămas în suflet. De asemenea, să fac parte din Lotul Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă este o onoare și o confirmare că munca și curajul de a visa au dat roade. Sunt recunoscătoare pentru această oportunitate care m-a motivat să continui să cresc, să îmi urmez visul cu încredere și să contribui la un viitor mai bun.“

Sandu Vasilica Ionela, Liceul Tehnologic “Vasile Deac”, Vatra Dornei, prof. coordonatori Ciubotaru Petronela și Cristina Obada

“A face parte din Lotul Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă înseamnă enorm pentru mine și reprezintă o recunoaștere a pasiunii, perseverenței și muncii depuse într-un domeniu în care cred cu adevărat. Competiția nu a fost deloc ușoară, fiecare probă fiind o adevărată provocare care mi-a testat cunoștințele, creativitatea și rezistența, dar a fost cu siguranță unul dintre cele mai valoroase și frumoase lucruri pentru care am luptat. Este o experiență care m-a învățat că fiecare pas contează atunci când îți urmezi visurile și că fiecare provocare te formează atât profesional, cât și ca om. Sunt profund recunoscătoare pentru această experiență și pentru sprijinul celor care au crezut în mine, iar acum îmi doresc să transform această pasiune într-o misiune prin care să promovez gastronomia sustenabilă și respectul față de resurse.“

Nedelcu Daria Gabriela, Liceul Tehnologic “Constantin Istrati”, Câmpina, prof. coordonator Dobre Livia Iuliana

”Competiția Națională WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă a fost pentru mine mult mai mult decât o competiție, a fost o experiență care mi-a schimbat perspectiva, mi-a testat limitele și mi-a aprins și mai tare pasiunea pentru gastronomia sustenabilă. Am avut șansa să învăț, să creez, să greșesc și să cresc alături de oameni extraordinari care cred în puterea unei bucătării pline de suflet, inovatoare și responsabile. Faptul că fac parte din Lotul Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă îmi demonstrează că atunci când pui suflet în ceea ce faci, visele chiar pot deveni realitate. Sunt recunoscătoare pentru această oportunitate unică și sunt hotărâtă să merg mai departe cu încredere, știind că fiecare alegere pe care o fac poate schimba lumea în bine. Viitorul are gust, iar gustul lui începe cu noi!”

Claicneht Crina, Colegiul Economic “Francesco Saverio Nitti”, Timișoara, prof. coordonator Sfetescu Adina Maria

“Competiția mi-a plăcut foarte mult deoarece organizatorii și juriul s-au implicat activ și am simțit sprijinul lor pe tot parcursul probelor, învățând să mă organizez mai bine și să lucrez eficient. A fost o competiție strânsă, exact ceea ce îmi doream, pentru că îmi place să îmi testez limitele și să evoluez. M-am pregătit cu seriozitate pentru această competiție, alături de profesorul meu, petrecând multe ore în laboratorul de gastronomie de la liceu și acasă, repetând fiecare detaliu. Pentru mine, faptul că am ajuns să fac parte din Lotul Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă înseamnă foarte mult, fiind o experiență frumoasă și o rampă de lansare către acest domeniu pe care îl iubesc.”

Boitor Laurențiu, Liceul Tehnologic “Iuliu Maniu” Carei, prof. coordonatori Nuna Mihaela și Ștefan Nevezi