Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024 a reprezentat cea de-a 47-a ediție a competiției WorldSkills – cel mai mare eveniment dedicat educației, formării profesionale și excelenței în meserii din lume.

Desfășurat la fiecare doi ani și organizat de WorldSkills International, WorldSkills Lyon 2024 a reunit mii de tineri de pe tot globul, care au concurat pentru șansa de a deveni cei mai buni din lume în domeniul lor.

1.500 de concurenți din peste 65 de țări și regiuni din întreaga lume s-au adunat la Lyon în luna septembrie pentru a concura în 62 de meserii. De la florist la arta jocurilor digitale 3D, sudură, robotică mobilă autonomă sau tehnologii web până la placarea pereților și podelei, Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024 a oferit tinerilor concurenți oportunitatea de a-și prezenta abilitățile și de a-și împărtăși pasiunile cu sute de mii de vizitatori.

Huțanu Andra Maria, de la Liceul Tehnologic Economic de Turism din Iași (prof. coordonator Monica Baciu), a reprezentat România la secțiunea Cooking în cadrul Olimpiadei Internaționale de Meserii WorldSkills Lyon 2024, cu sprijinul Carrefour România. Tânăra competitoare a beneficiat de un mentorat intens oferit de Chef Florin Kiss, expert WorldSkills în aceeași secțiune, pregătindu-se pe parcursul a patru luni pentru această competiție prestigioasă. 

În competiție Andra a avut de parcurs 4 probe diferite, îmbinând tehnici diverse cu multă precizie și creativitate. Printre probe s-au numărat cele de Hot Kitchen Service, Cold Kitchen Production și Bistro Kitchen – pentru o servire 𝑎̀ 𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑡𝑒 pentru 16 persoane, în timp real, la competiție. Toate probele au conținut un ingredient secret aflat în dimineața competiției, așadar Andra a integrat zilnic noi elemente în preparatele ei.

Printre cele mai spectaculoase probe s-a remarcat cea de Speed test și acuratețe, la care ea a trebuit să treacă prin 10 cerințe diferite în două ore, contratimp, precum: să realizeze un sos Olandez în mai puțin de 3 minute sau să taie un cățel de usturoi în fix 25 de felii în 30 secunde.

Deși nu a urcat pe podium, experiența acumulată și cunoștințele dobândite în cadrul competiției sunt extrem de valoroase. Participarea Andrei la WorldSkills Lyon 2024 subliniază determinarea și pasiunea ei pentru gastronomie, punând România pe harta internațională a tinerelor talente în arta culinară.

Apreciem dedicarea și progresul ei în această competiție de înaltă calibru și așteptăm cu nerăbdare să vedem cum va aplica lecțiile învățate în cariera sa viitoare.

53991849720_2d5974f1dc_o (1)
459717939_8262038183911688_2519063114202733704_n
IMG-20240914-WA0097
IMG-20240914-WA0087
IMG-20240914-WA0070
IMG-20240914-WA0069
53992088351_b1d0b37ec1_o (1)
53991531887_3f49868772_o (1)